מה זה כאב פנטום

מאת ד"ר ארנולד שטיין MD, מומחה ברפואה לשיכוך כאבים, מומחה להרדמה, מנהל היחידה לטיפול בכאב במרכז הרפואי וולפסון.

פנטום הוא החלק הקטוע של הגפה אשר אינו קיים עוד בגוף. תסמונת הפנטום כוללת שלשה מצבים קליניים: כאב בגדם, תחושות הפנטום וכאב פנטום.

כאב בגדם קיים אצל כל החולים לאחר הקטיעה ולרוב חולף תוך מספר שבועות. ב-5%-20% מהחולים הכאב נשאר והופך לכרוני. זהו כאב חד, עוויתי, דוקר ושורף ומלווה לעיתים בקפיצות בלתי-רצוניות של הגדם. הסיבות העיקריות לכאב הן זיהום בגדם, אספקת דם ירודה, בליטות עצם ונוירומות בקצה הגדם.

(נוירומה היא פקעת של קצה עצב קטוע והיא רגישה ביותר לכל מגע, גירוי ולחץ). מניעה כוללת טיפול טוב בגדם והתאמת תותבת נוחה.

כמעט כל החולים לאחר קטיעה חווים את התחושה שהחלק החסר של הגפה עדיין קיים. החוויות יכולות להיות מאוד אמיתיות, עם הרגשת מגע, חום לחץ, עקצוץ, גודל וצורה. שכיחות מאוד הן תחושת תנועה של הגפה או האצבעות ותנוחות מוזרות ומעוותות של הגפה. תופעה מעניינת נוספת היא- telescoping, או קיצור הפנטום, כאשר עם הזמן הקצוות של הפנטום מתקרבות לגדם ונעלמות בתוכו. תופעה זו היא סימן טוב והיא מלווה בשכיחות ובעוצמה נמוכים יותר של כאבי פנטום.

כשני שליש מהחולים הקטועים סובלים בנוסף לתחושות גם מכאבי פנטום. הכאב מתחיל בדרך כלל בימים הראשונים לאחר הניתוח ועלול להמשך שנים. הוא יכול להיות קבוע או להופיע לסירוגין במשך ובעוצמה משתנה. הכאב מתואר כחד, חותך, עוויתי, מוחץ, יורה, שורף, כמו זרם חשמל ואכזרי. לחץ נפשי וחרדה, כאבים במקום אחר בגוף, שינוים במזג אויר, פגיעה או לחץ על הגדם כולל תותבת יכולים להגביר או לעורר כאב. לעיתים קיים קשר בין כאבי פנטום לכאב בגפה לפני הניתוח.

מנגנון של כאב פנטום מורכב ולא ברור לחלוטין. כל איבר בגוף מיוצג ע"י קבוצות תאים באזורים התחושתיים במוח. זו היא מין חותמת עצבית של איברי הגוף במוח. למרות הקטיעה, אותה חותמת נשארת ואחראית לתחושת הפנטום. כתוצאה מהפסקת הגירויים התחושתיים מהגפה הקטועה, מתחוללים שינויים פיזיולוגיים ומבניים בתאי עצב בגדם, בקרן האחורית של חוט השדרה, ואזורים תחושתיים במוח. נוצר מצב של עוררות וריגוש יתר של תאים והופעה של כאבים נוירופטיים, כמו כאבי פנטום.

הטיפול בכאבי פנטום הוא קשה ועם הצלחה חלקית בלבד. טיפול בנוגדי דיכאון  כמו Amytriptilin, Nortryptiline  או תרופות חדשות יותר כמו Cymbalta או Venlafaxive  ונוגדי כפיון Gabapentine, Carbamezapine, Lyrica, Topamax ועוד הוא הבסיס לסוג זה של כאבים. תרופות נוספות שנוסו ביעילות משתנה כוללות בין השאר תרופות אנטי-דלקתיות, Opioids, Ketamine וCalcitonin-. בנוסף נעשה שימוש בהזרקות אפידורליות, חסמים עצביים ובלוקים של מערכת עצבים סימפטטית. טיפולים כירורגיים מבוססים על פגיעה סלקטיבית במסילות עצביות המעורבות בהולכת הכאב. בין השיטות החדשות ניתן לציין השתלת אלקטרודות לגירוי חוט השדרה ואזורים ספציפיים במוח.