מהי אוסטאופתיה?

אוסטאופתיה, אשר פותחה בארה"ב בשלהי המאה ה – 19, היא שיטת טיפול משלימה לרפואה הקונבנציונאלית, המבוססת על אבחון וטיפול ידני בלבד, ללא שימוש בתרופות, מכשירים או עזרים חיצוניים.

במהלך האבחון והטיפול, אוסטאופת לא מתמקד בסימפטום ובאיבר הכואב בלבד, אלא מתייחס לגוף כמכלול. הוא בוחן את הקשר בין המערכות השונות בגוף, ומאתר ומטפל במקור הבעיה, על מנת למנוע, עד כמה שניתן את הישנותה. אבחון אוסטאופתי מתייחס להיסטוריה הרפואית של המטופל, ולקשרים בין מערכות הגוף השונות – מערכת השרירים, האיברים והעצמות, מתוך ידיעה שפגיעה באחת המערכות משפיעה על האיזון והתנועה של האחרת.

כאשר אחת המערכות בגוף נפגעת, נוצרת פגיעה ביכולת התנועה של אותה מערכת. הפגיעה בתנועה גורמת לפגיעה בתפקוד התקין ובתגובת שרשרת במערכות גוף אחרות. הגוף מאותת על כך באמצעות כאב.

במהלך האבחון האוסטאופת מתבסס על הידע הרב שברשותו מתחומי האנטומיה, הפיזיולוגיה והמכניקה של גוף האדם ובאמצעות בדיקה ידנית של המערכות הנגועות, מזהה את מקור הבעיה ומטפל בה בנוסף לטיפול בסימפטום הנקודתי.

הטיפול אף הוא ידני, ובמהלכו מפעיל האוסטאופת מניפולציות, לחיצות ומתיחות, בצורה עדינה ומבלי לגרום טראומה לגוף, על מנת להשיב לגוף את הגמישות והתנועתיות שלו, ולהניע תהליך הבראה למערכות הפגועות.

טיפול אוסטאופתי הוכח כיעיל בטיפול במגוון בעיות:

  • בעיות אורתופדיות: כאבי גב עליון או תחתון, פריצת או בלט דיסק, עקמת, כאבי גידים, כאבי מפרקים, דלקות פרקים, כאבים כרוניים והגבלת תנועה בצוואר, כתפיים, ברכיים, ירכיים ועוד.
  • בעיות נוירולוגיות, כאבי ראש, מיגרנות, סחרחורות, צלצולים באוזניים, סינוסיטיס כרוני, דלקות בעצבים, חוסר תחושה או נימול בגפיים ועוד.
  • בעיות נשימה: אסטמה ומחלות נשימה כרוניות
  • טיפול שיקומי והחזרת התנועה לאחר תאונה או ניתוח
  • טיפול בנשים בהריון – טיפול בכאבי גב ורגליים המאפיינים את מהלך ההיריון, והכנה ללידה
  • טיפול בתינוקות – טיפול בבעיות המאפיינות תינוקות רכים, בעיות התפתחות ועוד
  • טיפול בילדים ובבני נוער
  • טיפול בספורטאים
  • ועוד…

טיפול אוסטאופתי מתאים לטיפול במגוון בעיות רחב ולכל גיל.

אוסטאופתיה לתינוקות

הטיפול האוסטאופתי לתינוקות הוא טיפול עדין ויעיל מאוד. ניתן לטפל כבר מהימים הראשונים לאחר הלידה, ככל שהטיפול ניתן סמוך יותר לזמן הלידה הטיפול יהיה קצר יותר ויעיל יותר.

במהלך הלידה בזמן מעבר התינוק בתעלת הלידה מופעל על גוף התינוק לחץ רב. לחץ זה עלול להשפיע וליצור מתחים וחוסר איזון אצל התינוק במיוחד בבסיס הגולגולת אך גם באיברים שונים בגוף. בסיס הגולגולת הוא האזור שממנו יוצאים עצבים חשובים שאחראים בין היתר על מערכת העיכול (רפלוקס, גזים) שרירי היניקה וחלק משרירי הצוואר (טורטיקוליס).

לחצים אלו כמובן מושפעים מגורמים שונים כמו מנח התינוק ברחם ועלולים להיות חזקים יותר במהלך לידה קשה או ארוכה, לידת מכשירים, או ניתוח קיסרי לא מתוכנן.

גם תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי מתוכנן חשופים ללחצים אלו, אך באופן מעט שונה.

האוסטאופת יודע לאבחן ע"י מגע עדין שינויים בגוף התינוק ובעצמות הגולגולת שלפעמים לא נראים לעין אך יוצרים חוסר איזון ועלולים לגרום לסימפטומים שונים אצל התינוק כמו:

  • בעיות יניקה
  • רפלוקס
  • קוליק
  • טורטיקוליס
  • אי שקט
  • בעיות שינה
  • דלקות אוזניים
  • פזילה
  • אסימטריה בגולגולת
  • ועוד…

במהלך טיפול אוסטאופתי, משחרר האוסטאופת את החסימות והמתחים השונים ע"י שחרור עדין לרקמה הבעייתית. בשונה ממבוגרים אצל תינוקות רכים השינויים קורים מהר מאוד ובדרך כלל אפשר להבחין בשיפור כבר לאחר 2-3 טיפולים.

הטיפול האוסטאופתי לתינוקות לרוב מתבצע כשהתינוק שוכב על שולחן הטיפולים אך יכול להתבצע גם כשהוא מוחזק בידי ההורים או האוסטאופת ולפעמים גם בזמן הנקה.

הטיפול אצל תינוקות הוא יחסית קצר.

הוא טיפול בטוח ואין חשש לפגיעה בזמן הטיפול או אחריו.

אוסטאופתיה לתינוקות תורמת להתפתחות התקינה של התינוק. תינוקות שטופלו ע"י אוסטאופת בגיל מוקדם הם בדרך כלל תינוקות שיהיו רגועים יותר ופחות חולים.

טיפול אוסטאופתיה בנשים בהריון

כאשר מדברים על אוסטאופתיה הטיפול אינו של התלונה ולא של הריון אלא של האישה בהריון.

הטיפול אינו סיסטמי אצל כל אישה בהריון אלא הוא צריך לענות על מצב מסוים של אי נוחות לפני שמגיע הכאב וכמובן גם כאשר הכאב כבר הופיע. תלונות על כאבי גב, כאבים במפשעות, מגרנות, צרבות, עצירויות הם חלק מהאינדיקציות השכיחות לטיפול אוסטאופתיה .

אז מה העיקרון שעומד מאחורי הטיפול. ההיריון אינו הגורם של הכאב. היציבה של כל אדם מתארגנת סביב סידור, סכימה מסוים  ואישי ונוצר עוד בשלב ההתפתחות העוברית התוך רחמית.

גוף האישה במהלך ההיריון חווה שינויים מורפולוגים כגון עליה במשקל והעברת מרכז הכובד קדימה יותר, שינוי בלחצים בין החללים השונים,  שינויים הורמונאליים, שינויים בעבודת השרירים.. כל אותם שינויים פיזיולוגיים הופכים להיות סימפטומאטיים כאשר האישה ההריונית אינה מסוגלת להתאים את היציבה שלה לאותם שינויים.

לכן מטרת הטיפול הוא להתאים, לאפשר את המעבר מהסכימה היציבתית הייחודי של האישה לפני הריון לסכימה היציבתית החדש .

חשוב לציין שאין כלל לגבי הופעת כאבים ואי נוחיות,למשל היסטוריה של כאבי גב קודמים לא יובילו בהכרח לכאבים בזמן ההיריון ולהיפך. הסימפטומים יופיעו רק כאשר המערכות השונות לא יצליחו לפצות ולהתאים את עצמם למצב החדש.

בנוסף העובר נמצע בהאצת גדילה מאוד משמעותית בתוך ביטנה של האם שהופך להיות צר ככל שהוא מתפתח יותר. חשוב לאפשר להתפתחות העובר בסביבה לא מגבילה עד כמה שניתן. נוחות האם תהיה קשורה לנוחות העובר ולהיפך.

ולגבי תהליך הלידה עצמה. קיימת זווית שנעה בין 30 ל- 50 מעלות בין וקטור הדחיפה ברחם לבין וקטור תנועת העובר. לכן על מנת לאפשר הוצאה קלה של העובר חשוב לשמור על אפשרות תנועה טובה בין עצמות האגן ודינמיקה תקינה. תנועה טובה של האגן תלויה בתנועתיות תקינה של החוליות של הגב והצוואר. טיפול אוסטאופתי במקרה של דינמיקה לקויה באגן יכול לתרום ללידה קלה יותר עבור האם והעובר. חוסר תנועה של ס"מ אחד בתנועת הסקרום מהווה 10 אחוז מקוטר העובר ולחץ מוגבר על הגולגולת.

למי תוכלו לפנות בפנדה:

דן שניידר D.O, אוסטאופת מומחה, מטפל בילדים ותינוקות, נשים ונשים בהריון