תזונה באביב

תזונה באביב :

מאמר בנושא תזונה באביב מאת שיזף כהן גלבוע מטפלת ברפואה סינית לנשים ומבוגרים. לקביעת תור לשיזף כהן גלבוע צרו קשר בטלפון – 08-8564646

האביב כידוע הוא זמן של התחדשות, צמיחה ולבלוב, הוא רגע הנביטה של החיים, נביעה מתוך מעמקי הקור והמחשכים של החורף.

לפי הרפואה הסינית עונת האביב משוייכת לפאזת העץ, אשר מגלמת בתוכה את משמעות התבטאות עונה זו בגוף האדם.

לפאזת העץ נקשרת אנרגיה של נביעה, התעוררות, דחיפה, בקיעה ופריצת גבולות, ומדומה לנבט הפורץ מתוך הזרע אל מחוץ לאדמה, וגמישות כאשר מתכופף ברוח ומתיישר בחזרה.

איבר הכבד מייצג את תנועת העץ בגופנו ואחראי על תנועה חלקה של דם, אנרגיה ורגשות.

 מבחינת הרפואה המערבית הכבד מעורב בתהליכים רבים וחיוניים ביותר בגופנו, שכוללים בין היתר:

  • ניקוי הגוף מרעלים כגון אלכוהול, תרופות, סמים וחומרים כימיים אחרים ועוד
  • ייצור מיצי מרה, אשר הכרחיים לתהליך העיכול בפירוק שומנים, סוכרים וחלבונים, שחשובים בפעולות הגוף
  • ייצור והפרשת מגוון רחב של הורמונים שהכרחיים לתהליכי הצמיחה וההתפתחות וכן לתפקוד היומיומי
  • ועוד …

תזונה היא אולי הסיבה העיקרית למחלות בימינו, ובעיקר אכילת אוכל מוכן ומעובד, המכיל כל-כך הרבה כימיקלים, אנטיביוטיקה והורמונים.

בנוסף הרגלי האכילה לא מאוזנים יגרמו אף הם למחלות, אם בשל צריכת מזון חסרת מידה או בשל איכות המזון אותו צורכים.

ברפואה הסינית ישנה חשיבות עצומה לא רק למה שאנו אוכלים, אלא גם לאיך אנחנו אוכלים, ולזמנים בהם אנחנו אוכלים, זאת אומרת שגם אם נאכל את האוכל הטוב ביותר אך נאכלו בצורה שגויה, למשל בחיפזון בדרך ממקום למקום, או בזמן דיבור על העבודה במהלך הארוחה, או חזרה לעבודה תיכף לאחר שסיימנו לבלוע את הביס האחרון, או אכילה בשעות מאוחרות של הלילה ואכילה רגשית, כל אלו יפריעו לעיכול איכותי של המזון ויובילו לבעיות עיכול.

כל האוכל והתבלינים מסווגים ברפואה הסינית לפי האנרגטיקה שלהם כקרים או חמים, אם בשל האופי האנרגטי המשוייך לכל מזון או בשל הטמפרטורה בה הוא נאכל (למשל גלידה).

  • צריכה מוגזמת של אוכל מתוק וסוכר תגרום לתסמינים של לחץ ומלאות בטנית, צואה רירית, הפרשות גניטליות מרובות,בעיות במערכת הנשימה העליונות.
  • צריכה מוגזמת של אוכל קר תגרום לתסמינים של כאבי בטן, ליחה ושילשולים.
  • צריכה מוגזמת של אוכל חם (כמו למשל,  בשר בקר, בשר טלה, אלכוהול, קארי, ותיבול יתר) תגרום לתסמינים של צרבות, צמא רב וטעם מר בפה.
  • צריכה מוגזמת של אוכל שומני ומטוגן (כמו למשל כל אוכל שטוגן בשמן עמוק, חלב, גבינות, חמאה, שמנת, גלידה, בננות, בוטנים או בשר שומני) תגרום לתסמינים של ליחה ולחות שיתבטאו בסינוסיטיס, נזלת כרונית, כאבי ראש עמומים, ברונכיטיס, תחושת ערפול ועוד..

תקופת האביב היא זמן טוב לניקוי הכבד והגוף מרעלים שנצברו בעקבות תזונה שגויה

תזונת ניקוי אביב או ניקוי כבד

הרעיון ב – " תזונה באביב " הוא לנקות את מערכת העיכול תוך כדי שמירה עליה ואיזונה, השילוב הזה בין האורז שנחשב באנרגטיקה שלו לנייטרלי ותומך ומחזק מערכת העיכול לשעועית מאש אשר באנרגטיקה שלה מעט קרירה, יוצר חלבון מלא.

תהליך הניקוי אורך בין שבוע לחודש ומאוד פשוט ליישום מבחינת הרכיבים:

אורז בסמטי

שעועית מאש

בשבוע הראשון אכילת אורז ושעועית מאש בלבד ללא תיבול או שמן

מבחינת שתייה: מים וחליטות צמחים בלבד ללא המתקה.

מי שרוצה להמשיך מעבר לשבוע, אז לאחר שבוע ניתן להוסיף בהדרגה: בטטה וניתן להוסיף גם כף שמן זית איכותי וכך להמשיך במשך 2-3 ימים ולאחר מכן ניתן להוסיף עלים ירוקים איזה שרוצים לאחר 2-3 ימים וכך בהדרגה להוסיף עוד רכיבים למזון, ירקות שורש נוספים, דגים, עוף  כאשר את התיבול, הקפה מוצרי החלב והגלוטן מחזירים אחרונים אחרונים לאחר שסיימנו את תהליך הניקוי. הייחוד של תהליך ניקוי אביב זה הוא שנוכל לזהות מזונות שלא טובים לנו וכך להסירם מהתפריט.

 חשוב לציין שהדיאטה הזו לא מתאימה לכל אחד ורצוי להתייעץ עם מומחה בנוגע להאם נכון או לא נכון ליישם אותה.